In de interieurwereld is Nordic decor al een tijdje een trending topic. Deze interieurstijl staat bekend om zijn minimalistische en functionele ontwerpen, waarbij de focus ligt op een simpel kleurenpalet en natuurlijke materialen. Maar waar komt deze stijl eigenlijk vandaan en hoe kan je deze toepassen in jouw eigen interieur? In deze blog duiken we dieper in op Nordic decor.
De oorsprong van Nordic decor
Zoals de naam al doet vermoeden, komt Nordic decor (of Scandinavisch design) uit het noorden van Europa. In de jaren ’50 was de stijl voornamelijk populair in landen als Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Het was een reactie op de overvloedige en uitbundige stijlen uit die tijd, zoals Art Deco en Hollywood Regency. Nordic decor draaide juist om eenvoud en minimalisme, waarbij form follows function werd toegepast. Dit betekent dat het ontwerp van een meubelstuk of interieuritem altijd in dienst stond van de functie ervan.
Kenmerken van Nordic decor
Uiteraard zijn er bepaalde kenmerken die Nordic decor typeren. Hieronder hebben we een aantal van deze kenmerken voor je op een rijtje gezet:
- Minimalistisch en functioneel
- Een simpel kleurenpalet, vaak zwart, wit en grijstinten
- Natuurlijke materialen zoals hout, wol, linnen en leer
- Clean en strakke lijnen, vaak geïnspireerd door de natuur
- Veel gebruik van licht en openheid
Hoe pas je Nordic decor toe in jouw interieur?
Misschien ben je wel overtuigd van de schoonheid van Nordic decor, maar hoe vertaal je dit naar jouw eigen interieur? Hieronder een aantal tips:
- Kies voor eenvoudige meubels met een tijdloos karakter. Bijvoorbeeld een strakke witte bank of een simpele houten tafel.
- Gebruik natuurlijke materialen, zoals een wollen plaid of een linnen gordijn. Hiermee creëer je een warme en knusse sfeer.
- Beperk het kleurenpalet tot zwart, wit en grijstinten en voeg eventueel een natuurlijke kleur toe, zoals groen of beige.
- Plaats grote planten in de ruimte. Dit past perfect binnen Nordic decor en zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in huis.
- Zorg voor veel natuurlijk licht en openheid. Gebruik bijvoorbeeld strakke raambekleding en vermijd overvolle vensterbanken.