Vandaag wil ik 4 geweldige eettradities voor het nieuwe jaar in Europa met je delen.
NO.1 Nieuwe Oliebollen, Nederland
In Nederland worden op oudejaarsavond en vieringen vaak suiker- en oliebollen verkocht op straatkarren.
Dit is een donutachtig dessert, gemaakt van bloem, eieren, gist, zout en warme melk of kaas, gezuurd rond deeg, gefrituurd in hete olie en geserveerd met glazuur of room.
Als laatste dessert van het Nederlandse Nieuwjaar is de verbeterde versie van suiker- en olieballen jamvulling, appels, kersen, bananen, enz. De frisheid van het fruit gaat samen met de zoetheid van de room, en de knapperige buitenkant en zachte binnenkant is verslavend, perfect voor een feestmaal op een koude winteravond.
Naast de zoete gefrituurde balletjes eet Nederland tijdens het festival ook toetjes als amandelchips, peperkoekjes en Sinterklaassuiker. Maar alleen het eten van suiker- en oliebolletjes kan worden gezien als een authentiek Hollands nieuwjaar.
NO.2 Ingelegde haring, Polen en Scandinavië
Polen en Noord-Europa zijn rijk aan haring. Dus deze landen eten klokslag middernacht ingelegde haring in de hoop een jaar van voorspoed en een goede oogst te brengen.
Er zijn veel manieren om haring te maken: het kan worden geserveerd met roomsaus om de smaak rijker en rijker te maken, of het kan koud worden gegeten met geraspte zoete uien, wat heerlijk en verfrissend is.
In Polen is er ook een speciale oudejaars gepekelde haring genaamd Sledzie Marynowane, die wordt gemaakt door de hele haring 24 uur in pekel te laten weken en vervolgens te marineren in een pot met uien, passievrucht, suiker en witte azijn van.
Scandinaviërs combineren meestal om middernacht schotels met haring, gerookte vis, kippers en gehaktballen voor een superrijk Zweeds nieuwjaarsfeest.
NO.3 Vasilopita, Griekenland:
Als de Grieken Chinees Nieuwjaar vieren, zal de hele familie samen een heel groot nieuwjaarsbrood bakken en ervan genieten tijdens het oudejaarsdiner. Ook zit er een muntje verstopt bij het maken ervan, als iemand het opeet, is er geluk in het nieuwe jaar.
Gezinnen delen meestal brood na een grote maaltijd, als het aftellen naar het nieuwe jaar begint. Het wordt gesneden volgens het aantal mensen in de familie, en drie van hen zijn symbolisch gereserveerd voor Jezus, Maria en St. Vasilis (Agios Vasilis is een van de belangrijkste figuren op Griekse nieuwjaarsdag, hij is de redder van de arm).
Vervolgens wordt het brood in volgorde van leeftijd verdeeld en krijgt de gelukkige die de munt kan eten een geschenk, dat wordt beschouwd als de gelukkige in het nieuwe jaar. Deze gewoonte wordt niet alleen thuis beoefend, maar ook tussen gezelschap of vrienden.
NO.4 Kransekage, Denemarken en Noorwegen
Garland cake, ook bekend als “torentaart”, bestaat uit vele concentrische taartcirkels die op elkaar zijn gestapeld. Afkomstig uit Kopenhagen, Denemarken in de 18e eeuw, is het populair in Scandinavië, vooral Denemarken en Noorwegen.
Gemaakt met amandelen, poedersuiker en eiwitten, de Garland Cake is geurig en zoet met een zeer taaie textuur. Locals stapelen concentrische cirkels van cakes in lagen van groot tot klein, traditioneel tot 18 lagen.
Noren en Denen zijn ook erg creatief, versieren met vlaggen, room, chocolade en verstoppen zelfs een fles wijn in het midden. Voeg zoetheid en vreugde toe aan feestelijke gelegenheden!