Beste voedselaanbevelingen voor oudejaarsavond in Europa 2022
Met de komst van het nieuwe jaar hing er een gunstige sfeer rond. We staan allemaal te popelen om de mensen om ons heen te omarmen en wensen een gelukkig nieuwjaar!
Naast carnavalsvieringen over de hele wereld, zijn er meestal verschillende traditionele eetgewoonten en interessante legendes vol magische kleuren.
Bijvoorbeeld noedels die staan voor “levensduur”, haring voor “rijkdom” en varkens voor “geluk”, enz. Hoewel de details verschillen, is het algemene thema hetzelfde: deel eten en wijn met familie en vrienden om een voorspoedig jaar te verwelkomen.
Begin 2022 zullen we ook onze aandacht richten op het nieuwjaarsvoedsel over de hele wereld, en de culturele tradities en volksgebruiken van verschillende regio’s en die voedselverwachtingen voor geluk en tevredenheid ervaren.
NO.01 Cotechino con savond lenticchie, Italië
Italiaans eten heeft een lange traditie en er zijn tijdens het festival verschillende lokale gerechten. De varkensknokkelworst uit Modena met linzen heeft het noorden en zuiden van Italië echter al veroverd en is de hoofdrolspeler van het diner geworden.
De Franse schrijver Zola zei ooit: “Als je vreugde wilt, eet dan zoals de Modena, wiens worstjes met varkenspootjes vreugde brengen aan degenen die verdrietig zijn.”
De meest klassieke manier om varkensknokkels in Italië te koken is: doe de varkensknokkels in een net, laat 3 uur sudderen, snijd en serveer met linzen gekookt met groenten. De varkensknokkelworst is zachtroze en geurig.
Italianen geloven dat varkens “geluk” brengen, en platte linzen zijn een symbool van “geld”. Daarom, gestoofde linzen met varkensknokkelworst, de combinatie van twee voedingsmiddelen kan het nieuwe jaar vol geluk en rijkdom maken.
NO.2 Glücksschwein, Oostenrijk
In Oostenrijk wordt oudejaarsavond “St. Sylvester’s Night” genoemd en rode wijn wordt gedronken met kaneel en kruiden. Marsepeinen geluksvarkens worden ook gebruikt om de tafel te versieren en zijn een veelvoorkomend nieuwjaarsgeschenk in Oostenrijk.
Deze tijd van het jaar zijn de bakkerijen in Wenen gevuld met snoepjes in de vorm van biggetjes. Ook vind je champagnetruffels in de vorm van biggetjes, marsepein en allerlei andere chocolaatjes.
NO.3 bûche de Noël, Frankrijk
In eetculturen over de hele wereld is er een traditie van het eten van “Nieuwjaarstaart”. De meeste taarten worden op oudejaarsavond om middernacht gegeten. In de taart zit ook een gouden munt of ander klein gelukje verstopt, wat betekent dat wie hem vindt het komende jaar veel geluk zal hebben.
Het laatste dessert van het Franse nieuwjaarsdiner moet een boomstamtaart met champagne zijn. Het is een bijzonder mooi versierd broodje creme fraiche dat elke bakkerij tijdens de eindejaarsfeesten uitrolt.
Daarnaast is er een heerlijke crème bladerdeeg amandel vulling, dat is het nieuwjaarsdessert “Three Kings Festival Cake” Galette des Rois, vaak vertaald als “King Cake”. De oorspronkelijke betekenis verwijst naar de drie wijzen in het christendom die Jezus ontmoetten.
NO.4 Berliner donuts, Duitsland
Duitsland heeft een “Berlijns” dessert dat op oudejaarsavond gegeten moet worden. Het dateert uit de 18e eeuw en werd uitgevonden door een banketbakker van het leger van Frederik II. Het is nog steeds geliefd bij het Germaanse volk.
Gemaakt op een donut-achtige manier, worden Berliners meestal gevuld met frambozen-, zwarte pruimen- of aardbeienjam en gegarneerd met een scheutje glazuur.
Als je een hap neemt, heeft het deeg een knapperige en vochtige smaak en is de jam van binnen verfrissend en zoet. Er wordt gezegd dat serieuze Duitsers ook graag jam in het geheim vervangen door mosterd om een parodie te maken om de feestelijke sfeer te vergroten.